Jamal Yunos ditangkap ketika sedang gunting rambut

in Nasional by


KUALA LUMPUR – Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos dikatakan ditahan ketika dia sedang menggunting rambut di sebuah kedai gunting rambut di Jakarta Selatan.


Memetik laporan Astor Awani menurut sumber keselamatan, Jamal bersembunyi di beberapa lokasi sebelum dia ditangkap pada 6.15 petang (waktu Malaysia) pada Isnin oleh Polis Negara Republik Indonesia (POLRI).


“Jamal dipercayai bersembunyi di Medan, Sumatera Utara sebelum menukar lokasi ke Jakarta Selatan bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.


“Dia dipercayai menggunakan laluan laut untuk ke Medan,” kata sumber keselamatan tersebut kepada Astro Awani.


Tambahnya, Jamal dijangka dihantar pulang ke Malaysia minggu ini selepas selesai urusan dokumentasi.


[ ARTIKEL BERKAITAN: Penahanan Jamal: Peguam tunggu maklumat lengkap ]


Jamal Md Yunos yang juga bekas calon ketua pemuda Umno itu dikehendaki PDRM kerana disiasat berhubung sembilan kes yang dikaitkan terhadapnya.


Dia bagaimanapun melarikan diri semasa proses ikat jamin dijalankan di Hospital Ampang Puteri pada 25 Mei lalu.


Jamal didakwa di bawah Seksyen 290 Kanun Keseksaan berkaitan kes gangguan awam selepas memimpin bantahan pada Oktober 2017 dengan memecahkan beberapa botol minuman keras di luar bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor di Shah Alam.


Dia juga disiasat mengikut Seksyen 34 Akta Senjata 1960 kerana membawa senjata api semasa dalam keadaan mabuk atau tidak senonoh.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]