Tony Fernandes dianugerahkan ijazah kehormat

in Bisnes by


KETUA Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Honoris Causa oleh Universiti Cranfield di United Kingdom pada sambutan tamat pengajian yang diadakan pada 29 Jun 2018.


Fernandes adalah antara tiga pemimpin dari dunia perniagaan yang dihormati oleh Cranfield University, bersama Paul Stein, Ketua Pegawai Teknologi di Rolls-Royce dan bekas Ketua Pengarah di Kementerian Pertahanan; dan Martin Bromiley, OBE, pengasas dan ketua amal Kumpulan Faktor Manusia Klinikal.


Fernandes berkata, ini adalah satu keistimewaan yang hebat untuk dianugerahkan ijazah kehormat ini oleh Cranfield, sebuah institusi yang sangat berkaitan dengan sejarah penerbangan British.


“Dengan tumpuan yang kuat terhadap aplikasi praktikal, Cranfield telah menjadi peneraju dalam bidang aeronautik dan pengurusan sejak penubuhannya lebih daripada tujuh dekad lalu.


“Universiti ini juga dilengkapi dengan Pusat Penyelidikan Integrasi Aeroangkasa (AIRC) dan merupakan satu-satunya universiti di Eropah yang menyatukan kemudahan penyelidikan aeroangkasa utama seperti AIRC, lapangan terbang operasi dan landasan pacu di satu lokasi yang bersambung. Saya amat berterima kasih atas pengiktirafan ini,” katanya.


Cranfield adalah universiti pascasiswazah eksklusif bagi pemimpin global untuk pendidikan dan penyelidikan transformasi dalam teknologi dan pengurusan.


Source: SH Bisnes

[featured-video-plus]