Kementerian Wanita selaras perbincangan

in Nasional by


PUTRAJAYA – Kementerian Wanita dan Pembangunan Keluarga akan menyelaraskan perbincangan berhubung cadangan menaikkan had umur minimum perkahwinan kepada 18 tahun berbanding 16 tahun sekarang.


Setiausaha Politik kepada menteri berkenaan Rodziah Ismail berkata ini seiring dengan komitmen kerajaan berhubung isu itu seperti yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga Menteri Wanita dan Pembangunan Keluarga pada 2 Julai lalu.


Mesyuarat bagi membincangkan isu itu akan melibatkan pelbagai kementerian serta agensi selain  perlu mencari keharmonian antara undang-undang Islam dan sivil, katanya pada sidang media, di sini hari ini.


Isu had umur minimum perkahwinan menjadi tumpuan masyarakat susulan laporan mengenai seorang lelaki tempatan berusia 41 tahun mengahwini kanak-kanak warga Thailand berusia 11 tahun bulan lepas.


Isu itu tular di media sosial dan mencetuskan gesaan agar had umur minimum perkahwinan dinaikkan.


Menurut Enakmen Keluarga Islam yang dikuatkuasakan di semua negeri, usia minimum untuk berkahwin bagi lelaki ialah 18 tahun manakala bagi perempuan 16 tahun dan sekiranya mereka bawah umur, perkahwinan hanya dibenarkan jika ada kebenaran mahkamah dan persetujuan ibu bapa mereka.


 Sementara itu, Rodziah menjelaskan prosedur operasi standard (SOP) sebagai panduan kepada hakim sebelum membenarkan perkahwinan bawah umur adalah di bawah bidang kuasa Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, bukan kementerian berkenaan. -Bernama

 


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]