Musa Aman dalam senarai dikehendaki

in Nasional by


KUALA LUMPUR – Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan bahawa bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman kini diletakkan dalam senarai individu yang dikehendaki.


Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun yang mengesahkan perkara itu berkata, notis merah Interpol telah dikeluarkan selain memaklumkan kepada pihak berkuasa United Kingdom mengenai Musa yang berada di negara berkenaan.


Menurutnya, buat masa ini tiada keperluan untuk menghantar pasukan bagi membawa pulang Musa yang kini sedang disiasat atas satu laporan polis terhadapnya.


“Ya..beliau (Musa) dalam senarai dikehendaki. Kita sudah memaklumkan kepada pihak berkuasa United Kingdom bagi memantau Musa di sana,” katanya dalam sidang media Program Derma Darah Sempena Peringatan Hari Polis Ke-211 di Bukit Aman, hari ini.


Dalam pada itu, beliau turut jangkakan Musa akan pulang ke negara ini dalam waktu terdekat.


Katanya, selepas beliau pulang nanti, tindakan menahannya akan dibuat berdasarkan undang-undang.


“PDRM percaya Musa akan pulang dalam waktu terdekat. Jadi, buat masa ini tiada keperluan untuk kita (PDRM) pergi ke sana untuk membawa beliau pulang,” katanya.


[ARTIKEL BERKAITAN: Notis merah untuk Musa: KPN]


[ARTIKEL BERKAITAN:  Jho Low dipercayai guna pasport negara lain]


Musa dalam satu kenyataannya sebelum ini berkata, kini beliau berada di United Kingdom  atas sebab perubatan dan urusan peribadi, sekali gus menafikan dakwaan bahawa dirinya menjadi pelarian selepas laporan intimidasi jenayah terhadapnya oleh Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin.


Musa mengesahkan beliau meninggalkan Malaysia secara sah pada 16 Mei.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]