'Budak gua' tak dapat tonton siaran langsung Piala Dunia

in Global by


BANGKOK – THAILAND. Kesemua 12 remaja bersama jurulatih pasukan bola sepak Wild Boars yang diselamatkan dari gua Tham Luang pada minggu lalu hanya dapat menonton rakaman perlawanan akhir Piala Dunia 2018 yang menyaksikan Perancis menentang Croatia pada hari ini.


“Waktu siaran langsung itu agak lewat. Kami mahu mereka berehat dan tidak terlalu kerap melihat skrin televisyen. Jadi, kami akan merekodkan untuk mereka,” kata jurucakap di hospital Chiang Rai Prachanukroh.


Difahamkan, perlawanan akhir di Moscow itu akan berlangsung pada jam 10 malam (waktu tempatan).


[ARTIKEL BERKAITAN: Operasi menyelamat budak bola berakhir]


[ARTIKEL BERKAITAN: Hero Tham Luang dapat penerbangan percuma seumur hidup]


[ARTIKEL BERKAITAN: Bakal jadi muzium]


[ARTIKEL BERKAITAN: Mangsa Gua Tham Luang dibenar keluar Khamis ini]


Sebelum ini, Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) ada menawarkan tiket percuma kepada kesemua 13 mangsa untuk bersama-sama menyaksikan perlawanan final itu, namun mereka tidak dibenarkan menghadiri acara itu atas faktor kesihatan.


Selain itu, kelab bola sepak, Manchester United juga menjemput kesemua mereka untuk menyaksikan perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL) di Old Trafford.


Dalam perkembangan berkaitan, kira-kira 4,000 sukarelawan menyertai operasi pembersihan di sekitar gua Tham Luang selepas pasukan keselamatan bersama keluarga dan petugas media ‘berkampung’ selama lebih dua minggu sepanjang misi menyelamat tersebut. – Reuters


 


 


Source: SH Global

[featured-video-plus]