Roboh rumah sendiri, elak denda Israel

in Global by


BAITULMAQDIS – PALESTIN. Dua keluarga Palestin di bandar Baitulmaqdis bertindak merobohkan rumah mereka kelmarin, sebagai langkah bagi mengelak denda pihak berkuasa Israel.


Lapor portal Quds Press, keluarga Shawamra dan Abu Rumaila meruntuhkan rumah mereka di bandar Beit Hanina, utara Baitulmaqdis, yang dibina lebih daripada 17 tahun lalu.


Difahamkan, keluarga terbabit diminta membayar sehingga 100,000 shekel (RM111,894) kepada majlis perbandaran Baitulmaqdis sekiranya kerja merobohkan struktur bangunan kediaman itu dilaksanakan oleh pihak berkuasa Israel.


Pada bulan Januari, Mahkamah Agung Israel memutuskan bahawa tanah di kawasan itu adalah milik persatuan peneroka haram Yahudi.


Pada hari Selasa, keluarga Palestin lain di bandar Silwan meninggalkan kediaman mereka dan bertindak merobohkannya keesokan harinya selepas pihak berkuasa Israel mendakwa ia dibina tanpa persetujuan.


Bulan lalu, pihak berkuasa Israel memaksa tiga keluarga Palestin meruntuhkan rumah mereka, selain memusnahkan 15 rumah dan premis perniagaan. – Middle East Monitor

 


Source: SH Global

[featured-video-plus]