Pengiktirafan untuk Vinod

in Bisnes by


KETUA Eksekutif Kumpulan The Petra Group, Datuk Vinod Sekhar dinobatkan penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Zaman pada majlis Global Leadership Awards 2018 (GLA2018) di sebuah hotel malam  semalam.


Anugerah berprestij itu disampaikan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Mohd Azis Jamman.


GLA anjuran The Leaders International Magazines dan American Association Leadership Development (ALDA) bertujuan memberikan pengiktirafan kepada individu yang memiliki kepimpinan melalui kecemerlangan organisasi yang dibangunkan.


Selain beliau, empat individu lain turut menerima anugerah sama antaranya, Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub; Pengerusi Eksekutif AirAsia Group Bhd, Datuk Kamarudin Meranun dan Pengarah Urusan Kumpulan LBS Bina Group Berhad, Tan Sri Lim Hock San.


Vinod Sekhar, 49, anak kelahiran Kuala Lumpur memulakan karier perniagaannya semasa bergelar pelajar biologi di bawah tajaan biasiswa dan memulakan Vincent Siefer Clothing Co. dengan modal AS$50.


Pada 1990, beliau menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan STI yang bertanggungjawab terhadap beberapa perniagaan termasuk mewujudkan syarikat Internet komersial pertama di Asia Tenggara dan pelbagai inovasi teknologi lain termasuk salah satu syarikat realiti maya yang pertama di AS.


Vinod juga terlibat aktif dalam gerakan kebajikan apabila menjadi Pengerusi Petra Foundation (memainkan peranan menyumbang dalam kehidupan lebih 12,000 kanak-kanak di seluruh dunia), Pengerusi Pelita Harapan, Pengerusi Sitavani Foundation dan Presiden Malaysian Muda.


Beliau juga individu Asia pertama menjadi pemilik pasukan Formula 2000 dan kejuaraan Formula 3 selain rakyat Malaysia pertama sebagai pengasas syarikat kereta mewah di negara ini.  


Terbaharu, beliau terlibat dalam usaha menghentikan polarisasi kaum masyarakat Malaysia dan mewujudkan satu platform untuk perdebatan terbuka selain penyokong kuat dan pemikiran dalam landskap politik Malaysia.


Beliau juga disenaraikan sebagai individu   ke -16 terkaya di Malaysia oleh Forbes, beliau dan isterinya menyumbangkan 60 peratus daripada keseluruhan pemilikan dalam kumpulan Petra ke yayasan amal mereka.


Beliau kini sedang melancarkan aplikasi Tara’s World, bertujuan menghubungkan masyarakat umum, korporat, badan amal, program sosial dan mereka yang memerlukan.


Source: SH Bisnes

[featured-video-plus]