Umno perlu berdiri atas nama sendiri – Khairy

in Politik by


KLANG – [DIKEMASKINI] Umno dilihat perlu lebih kuat berdiri atas nama sendiri daripada mengharapkan sokongan Pas untuk terus diterima masyarakat, kata bekas Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.


Beliau berkata, walaupun wujud kemungkinan gabungan kerjasama dengan parti Islam itu pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Sungai Kandis, namun ia bukan bersifat jangka panjang.


“Untuk kali ini (PRK), tidak mengapalah sebab Pas tidak bertanding tapi bergabung untuk masa depan, kita kena tengok dulu,” katanya selepas membantu kempen calon Barisan Nasional (BN) Datuk Lokman Noor Adam di Taman Setia, Johan Setia, di sini hari ini.


Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Lokman Noor pada Selasa lepas yang yakin mendapat kerjasama daripada Pas dan jentera kedua-dua parti pembangkang itu akan mengadakan kempen bersama dalam masa terdekat


Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata, pengundi Dun Sungai Kandis harus bijak memilih wakil rakyat baharu kerana sekiranya BN menang, suara pembangkang akan menjadi lebih kuat bagi memastikan kerajaan negeri lebih berakauntabiliti.


Dalam PRK pada 4 Ogos ini, Calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni akan ditentang oleh Lokman Noor dan calon Bebas, K. Murthy.


“Seperti kita lihat, (komposisi) Dun Selangor sangat berat sebelah kerana BN hanya ada empat kerusi saja (daripada keseluruhan 56 kerusi Dun). Dalam Malaysia Baharu ini sekurang-kurangnya biar ada semak dan imbang.


Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) Mei lepas, Pakatan Harapan menang besar apabila memenangi 51 daripada 56 kerusi Dun Selangor dengan BN hanya empat kerusi dan Pas (1).


Ketika ditanya mengenai situasi politik di Sungai Kandis hasil jelajahnya membantu kempen BN hari ini walaupun bertemu dengan penyokong PKR, Khairy mengakui wujudnya kematangan politik di kawasan itu dan ia bertepatan dengan konsep Malaysia Baharu yang tidak mengamalkan serangan politik peribadi, ganas mahupun samseng.


PRK Dun Sungai Kandis yang merupakan PRK pertama selepas PRU14, diadakan berikutan kematian penyandangnya Mat Shuhaimi Shafiei akibat kanser limfoma pada 2 Julai lalu.


Dalam PRK pada 4 Ogos ini, Calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni akan ditentang oleh Lokman Noor dan calon Bebas, K. Murthy. – Bernama


Source: SH Politik

[featured-video-plus]