Ahmad Maslan pertahankan Mara

in Nasional by


SHAH ALAM – Kerajaan PH diharap dapat bersetuju dengan cadangan bagi memastikan Majlis Amanah Rakyat (Mara) kekal di bawah satu organisasi.


Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Ahmad Maslan menerusi laman Twitternya menyatakan sokongannya terhadap cadangan Umno seperti disebut oleh presiden parti itu, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.


Menurutnya, dia juga berharap agar Mara juga tidak dipecahkan kepada beberapa kementerian.


Sebelum ini, Menteri Pembangunan Usahawan, Mohd Redzuan Md Yusof berkata, kedudukan Mara akan diputuskan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam masa terdekat.


Katanya, kawal selia dan tanggungjawab agensi Bumiputera itu masih dalam peringkat perbincangan Kabinet.


[ARTIKEL BERKAITAN: PM putuskan kedudukan Mara dalam masa terdekat ]


Sementara itu Ahli Parlimen Bera, Datuk Ismail Sabri Yaakob menyatakan kerajaan akan melanggar Akta Mara 1966 sekiranya benar dakwaan fungsi perbadananan itu akan dipecahkan.


Ismail berkata, mengikut Seksyen 36 akta tersebut, perbadanan tersebut diklasifikasikan sebagai Orang Melayu sekali gus tidak boleh diganggu.


[ARTIKEL BERKAITAN: Langgar akta jika pecahkan fungsi Mara]


Sebelum ini, timbul dakwaan yang menyatakan Mara akan dipecahkan ke beberapa kementerian sekali gus mengecilkan peranannya dalam membantu Bumiputera.


Mara ditubuhkan pada 1 Mac 1966 di bawah Akta Parlimen bagi memajukan, menggalakkan, memudahkan serta menjalankan pembangunan ekonomi dan kemasyarakatan dalam Persekutuan khususnya di kawasan luar bandar.

 


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]