Pemilihan PKR: Setiap ahli berhak memilih

in Edisi by


SEREMBAN – Setiap ahli PKR berhak membuat keputusan berdasarkan prestasi dan kemampuan calon yang akan bertanding dalam pemilihan parti kali ini dan bukannya mengikut kelompok tertentu.


Itu pandangan yang dilontarkan Dr Mohamad Rafie Ab Malek yang merupakan antara pengasas PKR pada 1999 yang juga kini bertanding dan mempertahankan jawatan Timbalan Ketua Cabang Seremban.


Menurutnya, pada masa sama sebagai sebuah parti yang mengamalkan demokrasi, setiap ahli juga mempunyai hak menawarkan diri untuk bertanding.


“Anggota parti berhak buat pilihan berdasarkan prestasi calon, tak bermakna mereka perlu pilih menurut kelompok tertentu.


“Kita nak pilih pemimpin besar yang tentukan hala tuju parti dan bagi saya tak semestinya yang dicadangkan dlm kumpulan perlu diikut,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat Dun Ampangan di sini, semalam.


Ditanya adakah akan wujud perpecahan dalam parti jika berlaku pertembungan antara Rafizi Ramli dan Mohamad Azmin Ali bagi merebut jawatan Timbalan Presiden, Mohamad Rafie yakin keduanya mampu bertindak matang.


“Ini bergantung kepada kewibawaan pemimpin dan saya yakin keduanya mampu bertindak matang.


“Mungkin orang suka lihat kita berpecah, tapi secara dasarnya, saya yakin mereka bersedia untuk bersama sebaik saja keputusan pemilihan diumumkan kelak,” katanya.


Dalam perkembangan lain, ditanya pandangannya mengenai Menteri Besar, Aminuddin Harun yang bertanding di kawasan Tampin pada pemilihan kali ini, beliau berkata, semua ahli parti perlu bersangka baik dengan keputusan berkenaan.


Source: SH Edisi

[featured-video-plus]