Apa salahnya Dr Mahathir dilantik Pengerusi Khazanah?

in Nasional by


KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir hari ini mempersoal kritikan sesetengah pihak mengenai pelantikannya sebagai Pengerusi Lembaga Khazanah Nasional Berhad.


“Saya terlibat…sebenarnya saya adalah orang yang memulakan Khazanah dan kini mahu memacu pada landasan yang betul. Apa salahnya dengan saya (dilantik ke jawatan itu)?.


“Bukannya saya menjadi Ketua Pegawai Eksekutif, saya tidak akan menerima gaji RM7 juta,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan di sini hari ini.


Dr Mahathir berkata, pelantikan baharu itu akan membantu Khazanah memberi fokus kepada beberapa isu tertentu.


Antara lain Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan dilaporkan berkata perlantikan Dr Mahathir sebagai pengerusi Khazanah itu dilihat bercanggah dengan tekad Pakatan Harapan sebelum ini yang tidak mahu campur tangah politik dalam pentadbiran syarikat berkaitan kerajaan (GLC).


Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri pada 30 Julai lalu,  Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Tan Sri Mohd Hassan Marican, Dr Sukhdave Singh dan Goh Ching Yin dilantik sebagai pengarah syarikat dana pelaburan strategik negara itu.


Sebelum ini, sembilan anggota lembaga pengarah Khazanah, termasuk Pengarah Urusan Tan Sri Azman Mokhtar dan Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Tan Md Nor Md Yusof, meletakkan jawatan untuk membolehkan kerajaan baharu memutuskan kepimpinan baharu syarikat itu.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]