Kahwin bawah umur: Pandangan Sabah, Sarawak diambil kira

in Nasional by


KUCHING – Kerajaan mengambil kira pandangan semua pihak termasuk di Sabah dan Sarawak sebelum undang-undang sekatan perkahwinan bawah umur dilaksanakan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.


Beliau berkata perbincangan dengan pelbagai pihak di negeri-negeri termasuk Sabah dan Sarawak perlu sebelum sesuatu undang-undang hendak dibuat kerana ia turut menyentuh mengenai kepentingan pihak tertentu.


“Yang penting kita nak ada satu standard, kita hendak berbincang dengan semua pihak hingga akhirnya come to the point di mana kita merasakan perkahwinan bawah umur ini perlu diletakkan satu undang-undang yang ketat dengan mengehadkan umur,” katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Konvokesyen Institut Kemahiran Islam Malaysia Sarawak (Ikmas) ke-16 di sini hari ini.Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Taib Mahmud menyempurnakan Majlis Penganugerahan Diploma Pengajian Islam dan Dakwah kepada 115 penerima.


Mengulas lanjut, Mujahid berkata pihaknya akan mula mendapatkan pandangan cendekiawan dan ulama dalam isu itu.


“Bagi akta yang duduk bawah kami iaitu akta perkahwinan dalam Islam kita akan mulakan dengan pandangan cendekiawan dan ulama dalam isu ini, kita akan berdialog dan konsultasi dengan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan stakeholders di negeri-negeri.


“Dan dari situ baru kita akan sampai kepada satu keputusan yang saya kira secara konsensus di pihak kami iaitu JPM, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Jabatan Agama Islam negeri serta Majlis Agama negeri tidak ada masalah buat satu undang-undang yang mengehadkan umur supaya perkahwinan bawah umur ini tidak dijadikan bahan untuk ekspotasi dalam mempertahankan hak kanak-kanak,” katanya.


Mujahid berkata pihaknya juga mula terima kertas-kertas cadangan berkaitan isu itu.


“Jabatan saya sudah mula bertemu ulama, paper pun dah masuk, kita minta mereka (ulama) sediakan paper dan insya-ALLAH dalam masa terdekat ini kita akan buat satu perbincangan meja bulat dan di situ akan jadi resolusi yang kita akan ketengahkan sebagai input kami di dalam isu ini,” kata beliau. – Bernama


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]