Jho Low selar kerajaan mahu jual Equanimity

in Nasional by


KUALA LUMPUR – Ahli perniagan yang sedang diburu pihak berkuasa diburu, Jho Low menyelar tindakan kerajaan Malaysia yang mahu mempercepatkan penjualan kapal mewah Equanimity.


Jho Low melalui jurucakapnya dalam satu kenyataan menyifatkan prosiding perundangan bagi menjual kapal layar tersebut ‘tidak wajar’.


Menurut jurucakap itu, isu berkaitan dengan pemilikan aset boleh dikendalikan menerusi prosiding di Amerika Syarikat  yang telah berjalan selama lebih setahun.


“Ini adalah satu lagi bukti bahawa rejim Mahathir yang korup tidak berminat untuk mengikuti apa-apa cara proses undang-undang yang adil dan adil.


“Pendengaran prosiding ini adalah tidak berasas dan sebahagian daripada proses undang-undang yang tidak adil dan sewenang-wenang tertakluk kepada kehendak rejim yang tidak dapat dipertikaikan mengenai aset yang masih belum ditentukan,” Jho Low berkata melalui kenyataan itu.


Selain itu kenyataan itu turut mendakwa, kerajaan AS sanggup menanggung kos pemulihan Equanimity sementara prosiding perundangan di negara itu tertanggu.


“Sebaliknya, secara terbuka, Dr Mahathir tidak perlu meletakkan beban kewangan ini kepada kerajaan Malaysia dan, dengan cara yang menyalahi undang-undang di mana beliau mengambil aset itu, tidak mungkin terdapat tawaran yang hampir menyamai dengan nilai pasaran saksama,” menurut kenyataan tersebut.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]