Hanya mereka yang berjasa dapat darjah kebesaran: PM

in Nasional by


LANGKAWI – Penganugerahan darjah kebesaran hanya akan diberikan kepada mereka yang berjasa kepada negara dan bukannya mereka yang menyokong pemimpin yang memerintah semata-mata.


Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, penganugerahan ini tidak seharusnya diberikan sewenang-wenangnya seperti yang diamalkan kerajaan BN sebelum ini.


“Masa Najib dulu semua orang dapat hadiah supaya sokong Najib. Kita (Kerajaan PH) tak bagi hadiah. Tapi kita nak bagi kepada orang yang patut dapat,” katanya di sini, hari ini.


Beliau berkata demikian bagi mengulas keputusan Istana Negara untuk tidak memberi anugerah kebesaran sempena sambutan Keputeraan Yang DiPertuan Agong, Sultan Muhammad V pada 9 September ini.


“Saya tak tahu sebab apa (tiada penganugerahan kebesaran) tapi saya ingat sebabnya waktu ini kita tak tahu siapa kita nak bagi,” katanya.


Sementara itu, Dr Mahathir menyelar kenyataan Pergerakan Pemuda Umno baru-baru ini yang menyifatkan keputusan kerajaan menghentikan projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) sebagai sia-sia.


Menurutnya keputusan kerajaan itu dibuat setelah mengambilkira kemampuan kewangan semasa negara.


“Kita tak ada duit (untuk meneruskan projek ECRL ini) pasal duit itu orang tertentu curi, sebab itu kita tak boleh bayar.


“Kalau Pemuda Umno boleh kutip sebanyak RM55 bilion (kos untuk projek itu), kita boleh teruskan dengan ECRL ini,” katanya.


Dr Mahathir, yang juga Anggota Parlimen Langkawi, tiba di sini untuk lawatan singkat bertemu mangsa bencana ribut dan banjir kilat di Kuala Teriang baru-baru ini.- Bernama


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]