Polis Mesir tembak mati empat militan

in Global by


KAHERAH – MESIR. Pasukan polis Mesir menembak mati empat suspek pengganas yang cuba menyerang sebuah pos pemeriksaan polis di utara Semenanjung Sinai.


Agensi berita Mena yang memetik sumber maklumat tidak dikenali berkata, sekumpulan suspek bersenjata cuba melakukan serangan hendap di pos pemeriksaan keselamatan di lebuh raya pesisir pantai utara Sinai di El-Arish, semalam.


Ia menambah bahawa pasukan polis menyerang balas kumpulan terbabit, membunuh empat militan manakala selebihnya melarikan diri dari kawasan tersebut, sambil menyatakan bahawa sebahagian daripadanya membawa peledak dan pelancar bom tangan roket (RPG).


Laporan itu juga berkata penyerang meninggalkan empat senjata automatik, 30 majalah, kamera, peranti komunikasi dan beberapa bom tangan.


Awal bulan ini, pasukan polis Mesir menumpaskan 12 penyerang yang disyaki anggota kumpulan pengganas Velayat Sinai Takfiri yang bergabung dengan Daesh semasa insiden berbalas tembakan berhampiran el-Arish.


Kumpulan itu sebelum ini dikenali sebagai Ansar Beit al-Maqdis, telah berjanji setia kepada Daesh pada tahun 2014 dan telah menyerang pasukan keamanan di wilayah Semenanjung Sinai sejak awal penubuhannya pada tahun 2013. – Press TV


Source: SH Global

[featured-video-plus]