Belanjawan 2019: Rakyat boleh salur cadangan

in Nasional by


PUTRAJAYA – Kerajaan mengalu-alukan pandangan rakyat Malaysia bagi proses penyediaan Belanjawan 2019 yang akan dibentang pada 2 November ini.


Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, cadangan itu boleh disalurkan ke laman sesawang belanjawan2019.treasury.gov.my.


“Laman ini akan mula beroperasi dari 28 Ogos sehingga 30 September 2018. Anda juga boleh berkongsi idea dengan Kerajaan Persekutuan di Facebook, Instagram dan Twitter dengan menggunakan tanda pagar #belanjawan2019,” katanya dalam kenyataan hari ini.


Katanya, kementerian juga sedang memperhebatkan perbicangan dengan pelbagai pihak berkaitan bagi mendapatkan input dalam menyediakan Belanjawan 2019.


“Beberapa sesi perbincangan focus group telah dijadualkan berlangsung dari bulan Ogos ke September dan perbincangan tersebut akan menyentuh beberapa perkara penting, termasuklah pasaran buruh tempatan, kualiti sistem pendidikan negara, pertumbuhan mapan dan kos sara hidup di kalangan masyarakat miskin di bandar.


“Wakil-wakil industri, badan-badan profesional, badan-badan bukan kerajaan serta agensi-agensi kerajaan akan menyertai perbincangan ini yang bertujuan menyejahterakan rakyat Malaysia,” katanya.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]