Sekatan video dalam talian hapus nilai pasaran Tencent

in Bisnes by


PELAN untuk menghadkan jumlah permainan video dalam talian baharu di China telah menghapuskan nilai pasaran Tencent Holdings sebanyak AS$20 bilion (AS$1 = RM4.1030).


Memetik laporan Channel NewsAsia, masalah berkenaan menimbulkan kebimbangan terhadap risiko pengawal seliaan dihadapi firma nombor satu pasaran itu untuk permainan mudah alih.


Sekatan adalah cabaran terbaharu yang boleh menjejaskan Tencent yang merupakan pengendali permainan terbesar di China.


Saham Tencent, mempunyai nilai pasaran sekitar AS$414.12 bilion, mencecah sebanyak 5.3 peratus.


Bagaimanapun, Tencent telah kehilangan nilai pasaran bernilai AS$164 bilion pada Januari, terutamanya mengenai ketidakpastian peraturan, dan kini mengetepikan kumpulan Alibaba Group sebagai syarikat tersenarai kedua terbesar Asia dengan permodalan pasaran.


Arahan pengawalseliaan terbaharu Beijing dimasukkan ke dalam dokumen yang diterbitkan di laman sesawang Kementerian Pendidikan yang menggariskan bagaimana China akan bertindak balas terhadap kadar myopia yang semakin memburuk dalam kalangan orang muda.


Kementerian Pendidikan China berkata, pengawal selia penerbitan juga perlu mengambil langkah-langkah untuk menghadkan jumlah masa yang dibelanjakan oleh golongan muda bermain permainan dan meneroka sistem umur yang sesuai untuk pemain.


Sementara itu, merujuk laporan penganalisis, walaupun pengawal selia peraturan boleh memberi tekanan kepada saham berkaitan permainan, mereka menjangkakan pemaju teratas kurang terjejas.


“Kami mengharapkan pemaju terkemuka untuk menunjukkan daya tahan relatif dengan memanjangkan kitaran hayat francais permainan sedia ada dan memperluaskan kehadiran luar negara,” katanya.


Ia menganggarkan Tencent menyumbang 42 peratus bahagian pasaran permainan mudah alih China pada tahun 2017 dan kemerosotan Tencent mengesan penurunan tujuh peratus dalam saham Netease yang berpangkalan di China.            

 


Source: SH Bisnes

[featured-video-plus]