Pas bidas PRK Port Dickson

in Politik by


TELUK KEMANG – Pas membidas PRK Port Dickson hanya semata-mata seorang individu yang berhajat untuk berada di Parlimen hingga terpaksa mengorbankan wang rakyat bernilai RM3.6 juta.


Naib Presiden Pas, Idris Ahmad berkata, PRK ini tidak ada kena mengena dengan tsunami, gempa bumi atau juga kematian dari bekas ahli parlimen kawasan ini.


Menurutnya, nilai RM3.6 juta ini adalah jumlah yang besar kerana ia mampu menampung tujuh pelajar dengan kos pembelajaran di fakulti perubatan di Mesir selama enam tahun.


“Tetapi kita terpaksa korbankan ini untuk membolehkan cita-cita politik individu untuk bertanding dalam PRK ini.


“Malah jumlah ini juga mampu menampung pembiayaan biasiswa kira-kira 30 pelajar tempatan di institut pengajian tinggi awam (IPTA) di fakulti sastera,” katanya dalam ceramah perdana, di sini, malam tadi.


Beliau berkata, tetapi apakan daya inilah PRK yang dipaksa dan RM3.6 juta ini adalah perbelanjaan untuk Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sahaja, tidak termasuk perbelanjaan bagi pejabat daerah dan polis.


Katanya, maka sebab itu, bagi merancakkan proses demokrasi, Pas masuk bertanding bagi mengisi kekosongan kerusi parlimen ini.


“Oleh itu, Pas telah meletakkan calon iaitu Mohd Nazari Mokhtar. Sekarang, ramai kawan kita telah tinggalkan perjuangan Pas, namun Nazari masih konsisten dengan prinsip biar pun ada usaha dari pihak luar mahu menarik beliau keluar dari parti,” katanya.


[ARTIKEL BERKAITAN: Pas pertaruh bekas anggota tentera di PRK PD]


Dalam nada sinis, Idris turut menjamin Nazari tidak akan meletak jawatan sebagai ahli parlimen sekiranya menang bagi memberi peluang kepada orang lain bertanding.


“Saya jamin, insyaALLAH sekiranya Nazari menang sebagai ahli parlimen, dia tidak akan letak jawatan bagi memberi saya bertanding,” katanya.


Source: SH Politik

[featured-video-plus]