Raya dalam hambatan komersialisme

in Pojok by

TREND makan bufet memang tidak dapat dipisahkan pada bulan Ramadan. Tinjauan Sinar Harian pada tahun ini mendapati harga bufet Ramadan makin menggila bukan kepalang.

Rata-rata hotel menawarkan harga bufet mencecah RM100 untuk seorang dewasa, bahkan jangan terkejut kerana ada hotel meletakkan harga bufet Ramadan setinggi RM236 untuk satu kepala.

Ya, tawaran harga yang tinggi itu diiringi dengan ledakan ratusan jenis menu. Tapi hakikatnya berapa pinggan sangatlah seseorang itu mampu makan untuk berbuka puasa.

Akhirnya kita akan mendengar betapa banyak makanan yang dibazirkan pada bulan Ramadan.

Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam Malaysia mendedahkan sepanjang bulan Ramadan setiap tahun, sebanyak 270,000 tan makanan yang tidak diusik dibuang!

Seorang aktivis masyarakat pernah berkata, jika disusun longgokan makanan 270,000 tan itu, ia bersamaan ketinggian 30 buah bangunan KLCC.

Ya, itulah penangan komersialisme pada musim perayaan kita.

Bulan Ramadan bukan lagi diisi dengan penekanan kepada amal ibadah dan amal jariah tetapi tanpa kita sedar sedikit demi sedikit Ramadan kita telah dieksploitasi oleh industri perniagaan yang mengaut keuntungan.

Penangan komersialisme dalam menyambut Syawal ternyata lebih hebat. Apa tidaknya, lokasi tumpuan bisnes seperti di kompleks beli-belah atau Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) di tengah-tengah Kuala Lumpur selain Bangi dan Shah Alam di Selangor sesak setiap kali cuti umum atau cuti hujung minggu sepanjang Ramadan.

Orang ramai bukan sahaja sanggup beratur panjang, bahkan berhabisan ribuan ringgit lantaran termakan pujukan iklan komersialisme seperti raya hanya setahun sekali atau raya mesti meriah.

Itu belum dikira dengan sofa baharu, langsir baharu, kuih raya penuh satu almari atau rumah terbuka yang mengalahkan majlis kenduri.

Apa yang menyedihkan tekanan komersialisme pada musim lebaran menyebabkan ramai yang sanggup menghabiskan duit simpanan sepanjang setahun untuk membuat persiapan lebaran.

Lebih menyedihkan apabila yang sanggup membuat pinjaman peribadi.

Walaupun pahit untuk diakui, hakikatnya saban tahun musim perayaan kita dihambat budaya komersialisme oleh peniaga-peniaga besar yang menukarnya menjadi keuntungan berlipat ganda.