Pertimbangkan duit raya kepada peneroka Felda

in Lidah Pengarang by

SERAMAI 112, 635 peneroka di seluruh negara ketika ini sedang resah atau hilang ‘mood’ untuk menyambut Aidilfitri berikutan kerajaan Pakatan Harapan (PH) masih tidak memberi keputusan muktamad berhubung pemberian bonus atau ‘duit raya’.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dilaporkan berkata, kerajaan tidak berupaya memberi sebarang janji dalam mengumumkan duit raya kepada peneroka seperti amalan sejak 2011 susulan keadaan kewangan negara yang dibebani pelbagai hutang.

Kenyataan Mohamed Azmin itu nyata memberi kesan kepada peneroka Felda yang ketika ini yang berdepan masalah ketidaktentuan harga komoditi dan pendapatan yang tidak menentu.

Dengan harga hasil kelapa sawit yang merudum, keadaan itu membuatkan golongan peneroka Felda ketika ini bergelut untuk menyara kehidupan harian keluarga masing-masing.

Kurang dua minggu lagi menjelang Hari Raya Aidilfitri, sudah tentu peneroka Felda mengharapkan kerajaan PH dapat meneruskan tradisi kerajaan terdahulu yang tidak pernah terlepas memberi bantuan khas kepada peneroka Felda untuk membantu meringankan beban mereka membuat persiapan.

Tahun lalu selepas mengambil alih pentadbiran negara, kerajaan PH telah memperuntukkan kira-kira RM50 juta bagi tujuan itu.

Setidak-tidaknya ada sedikit saguhati untuk mereka berbelanja dalam membuat persiapan raya.

Ketika pemerintahan Barisan Nasional (BN), Felda mampu memberikan duit raya sebanyak RM500 kepada peneroka Felda.

Dengan pendapatan di bawah RM1,000 sebelum ditolak hutang, jumlah itu sangat besar maknanya kepada mereka.

Peneroka Felda tidak boleh lagi menerima alasan-alasan lazim yang diberikan seperti penyelewengan pentadbiran terdahulu dan kedudukan kewangan yang teruk.

Kerajaan PH pula tidak boleh menjadikan hutang negara sebagai alasan tidak memberikan bantuan hari raya kepada kumpulan yang sering mendapat manfaat itu daripada kerajaan terdahulu.

Pertimbangkanlah pemberian duit raya kepada peneroka kerana sumbangan mereka terhadap ekonomi negara amatlah besar.

Sekurang-kurangnya berikan mereka sedikit kegembiraan bagi menyambut kedatangan 1 Syawal yang bakal tiba.