Malaysia perlu iktiraf pemimpin muda: Syed Saddiq

in Wacana by

SHAH ALAM – Sudah tiba masanya Malaysia mengiktiraf kedudukan anak muda bukan sahaja sebagai pemimpin pada masa hadapan tetapi juga pemimpin hari ini melalui penubuhan parti dalam kalangan golongan tersebut.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abd Rahman berkata, sekiranya golongan tersebut ingin menubuhkan sebuah parti politik tradisi yang biasa dan sama, maka parti itu tidak akan berjaya untuk mara ke hadapan bagi menggembleng tenaga rakyat Malaysia yang berbilang bangsa serta agama.

“Tetapi jika sebuah parti politik tersebut dipimpin oleh barisan barisan anak muda yang datang daripada golongan profesional akademia, golongan teknokrat muda, ahli perniagaan yang berjaya, petani muda ini dapat menyatupadukan rakyat Malaysia serta menangkap fahaman majoriti rakyat Malaysia.

“Maka saya rasa ini boleh dijadikan parti politik yang disruptif bukan hanya kerana ia dipimpin oleh golongan baru muda tetapi pada masa yang sama dipimpin oleh anak muda yang telah berjaya di dalam bidang masing-masing,” katanya.

Beliau berkata demikian selaku panelis pada program Wacana Sinar Harian siri ke-189 bertajuk Orang Muda: Kenapa perlu parti baharu? yang disiarkan secara langsung dari Studio F di Kumpulan Karangkraf di sini malam tadi.

Turut diundang selaku panelis ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Malawati, Juwairiya Zulkifli dan Setiausaha Politik Presiden Pas, Syahir Sulaiman manakala Azlan Shah Nabeeskhan selaku moderator program.

Mengulas lanjut, Syed Saddiq yang juga bekas Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berkata, satu rundingan telah diadakan berhubung penubuhan parti baharu tersebut dengan melibatkan pemimpin anak muda dari pelbagai latar belakang.

Katanya, ketetapan dan keputusan berhubung perkara itu telah pun dibuat, namun pengumumannya akan dilakukan secara bersama sedikit masa lagi.

“Kita mahukan anak muda yang bukan sahaja datang daripada sistem politik tradisi yang sama tetapi kita ingin mengangkat dan memartabatkan suara anak muda teknokrat, profesional, ahli akademik yang sebelum ini mungkin tidak minat dalam bidang politik telah pun berjaya bukti kemampuan diri dalam bidang masing-masing.

“Jadi mereka ini perlu diangkat ke dalam dunia politik supaya akhirnya akan membawa perubahan pada skala besar dalam landskap politik tanah air tercinta,” katanya.

Dalam pada itu, bekas Menteri Belia dan Sukan itu berkata, negara bukan sahaja memerlukan pemimpin muda, bahkan mahukan pemimpin berjiwa muda yang menyertai politik untuk membersihkan Malaysia daripada politik yang dikawal oleh golongan aristokrat yang sama dan tidak berubah walaupun kerajaan sudah berubah.

“Kita hanya mahukan parti politik yang disruptif di mana kita tidak hanya mengikut kehendak penderma-penderma berskala besar di mana sesiapapun menang mereka tetap mengawal sistem politik negara.

“Kita mahu pastikan bahawa majoriti calon yang diketengahkan datang daripada golongan anak muda, selain mengangkat suara wanita untuk diserlahkan dengan lebih baik.

“Jadi politik pimpinan muda bukan sahaja berdasarkan usia semata-mata tetapi lebih kepada idea mereka, bagaimana kita ingin pastikan jurang pendapatan dalam kalangan golongan kaya dan miskin dapat dikurangkan dan sebagainya,” jelasnya.

ARTIKEL BERKAITAN Syed Saddiq tubuh parti baharu