‘Ahli politik cuma suarakan kekecewaan rakyat’

in Edisi Sabah Sarawak by

KOTA KINABALU – Ucapan Ahli Parlimen Bintulu, Datuk Seri Tiong King Sing di Parlimen berkaitan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah harus dipandang positif kerana semakin ramai yang menyatakan secara terbuka kekecewaan rakyat, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah dilantik, Datuk Yong Teck Lee.

Menurutnya, ahli politik cuma ingin menyampaikan kekecewaan atau kekeliruan yang dihadapi rakyat mengenai realiti ketika berhadapan pandemik koronavirus (Covid-19).

Teck Lee yang juga bekas Ketua Menteri Sabah turut memberi beberapa contoh kesukaran yang terpaksa dihadapi rakyat sepanjang pandemik ini berlaku.

“Ahli Parlimen Bintulu itu bercerita mengenai kes tragis abu mangsa bunuh dan rogol dari Sarawak yang dibawa pulang dari Taiwan ke Sarawak ketika transit di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan keluarga mangsa terpaksa menjalani kuarantin selama 14 hari di KLIA walaupun mereka telah diuji negatif Covid-19 di Taiwan.

“Persoalan yang berterusan di kalangan masyarakat, mengapa perlu kuarantinkan beberapa orang yang telah diuji negatif untuk Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Bagaimanapun beliau berkata, ini tidak bermaksud bahawa rakyat tidak menyokong atau tidak menghargai pengorbanan dan kerja keras barisan hadapan petugas kesihatan dan keselamatan yang menjalankan tugas yang sangat sukar.

“Tetapi kadangkala masyarakat bingung dengan jaminan berulang kali daripada Ketua Pengarah Kesihatan bahawa kemudahan perubatan, PPE (peralatan perlindungan diri) dan tenaga kerja adalah mencukupi.

“Kenyataan berani pentadbir tertinggi itu tidak sesuai dengan kenyataan di lapangan. Realiti yang dihadapi bukan hanya oleh petugas perubatan tetapi juga barisan hadapan keselamatan itu sendiri. Oleh kerana barisan hadapan tidak dibenarkan bersuara, mereka berharap ahli politik seperti wakil rakyat mereka dapat bersuara bagi pihak mereka,” katanya.

Beliau yang juga Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) berkata, adakah pihak berkaitan perlu menunggu rakyat membuat tunjuk perasaan seperti yang berlaku di Lahad Datu minggu lalu.

“Ketika ratusan penduduk lapar dan menderita membuat demonstrasi marah terhadap halangan polis di mana sekatan berterusan yang menjadikan kawasan perumahan mereka seperti penjara dan keadaan selesai selepas pihak keselamatan mengumumkan penarikan sekatan.

“Nampaknya sekatan itu ditekankan oleh pihak berkuasa perubatan tanpa mendapatkan pandangan pihak keselamatan dan pentadbir tempatan,” katanya.

Katanya, di Kota Kinabalu, sebilangan orang yang dikuarantin di rumah tidak dapat keluar rumah untuk membeli makanan, tetapi pihak berwajib dan pihak berkuasa tempatan (PBT) tidak tahu siapa yang diarah kuarantin di rumah.

“Sebaliknya, pihak berkenaan meminta orang-orang yang dikuarantin mendapatkan bantuan makanan kepada pihak berwajib. Mengapa ia menjadi sukar bagi pihak kesihatan untuk memaklumkan secara terus kepada PBT mengenai individu yang telah dikuarantin dan alamatnya agar bantuan makanan dapat dihantar secepat mungkin,” katanya.