Pesakit Covid-19 lari dari hospital ditemui di kaki lima

in Koronavirus by

GEORGETOWN- Seorang lelaki dipercayai pesakit yang disahkan positif koronavirus (Covid-19) yang melarikan diri daripada Hospital Pulau Pinang (HPP), petang semalam telah ditemukan.

Dia ditemukan di kawasan kaki lima deretan kedai di Bayan Lepas, di sini kira-kira jam 9.30 malam tadi.

Lelaki warga tempatan berusia 23 tahun itu kemudiannya dibawa oleh sepasukan petugas kesihatan yang lengkap berpakaian pelindungan peribadi (PPE) ke HPP semula.

Difahamkan, lelaki tersebut berjalan kaki sejauh 25 kilometer dari HPP ke kawasan Bayan Lepas iaitu lokasi dia ditemukan.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang, Dr Asmayani Khalib ketika dihubungi mengesahkan perkara tersebut.

Beliau berkata, lelaki tersebut telah dibawa balik ke HPP untuk rawatan lanjut namun enggan mengulas lanjut.

Semalam, polis sedang mengesan seorang lelaki dipercayai pesakit yang disahkan positif Covid-19 yang melarikan diri daripada HPP.

Lelaki berusia 23 tahun berasal dari Kepala Batas itu sedang dirawat di hospital berkenaan namun dikesan ‘hilang’ dipercayai telah melarikan diri dari wad pada jam 3.20 petang.

Dia bagaimanapun tidak memakai gelang pengawasan berwarna merah jambu selepas meninggalkannya di atas katil di hospital.