Menanti pengakhiran Covid-19

in Analisis Semasa by

HAMPIR setahun lebih Malaysia dibadai pandemik Covid-19, apabila kes pertama dilaporkan pada 25 Januari lalu membabitkan tiga warga China yang masuk ke Malaysia melalui Johor dari Singapura.

Jika direnung kembali, pada awal gelombang pertama, ia melibatkan majoriti kes import dan bukan rakyat Malaysia.

Manakala gelombang kedua pula, ia melibatkan penularan dalam kalangan warga tempatan yang mana kes pertama Covid-19 dilaporkan pada 4 Februari lalu.

Berikutan gelombang kedua itu, kerajaan terpaksa melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac lalu dengan prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat. Ini berikutan jumlah kes semakin membimbangkan.

Setelah beberapa bulan kemudian, jangkitan tersebut menunjukkan kadar penurunan yang cukup ketara. Berikutan itu, kerajaan memutuskan untuk melonggarkan sedikit SOP dengan memperkenalkan PKP Bersyarat (PKPB) bermula 4 Mei lalu. Diikuti pula dengan kelonggaran menerusi PKP Pemulihan (PKPP) bermula 10 Jun.

Namun akibat kealpaan rakyat, virus itu kembali mengganas untuk gelombang ketiga dan kerajaan terpaksa melaksanakan semula PKPB di kebanyakan negeri mulai Oktober lepas.

Apabila kes semakin meningkat tahun ini dengan catatan empat angka, kerajaan terpaksa melakukan semula PKP 2.0 bermula dengan enam negeri dan kemudian di seluruh negara kecuali Sarawak.

Pada Jumaat, jangkitan Covid-19 kelihatan makin mengganas apabila kes harian melonjak ke angka tertinggi dengan 5,725 individu dijangkiti wabak berkenaan. Apabila melihat kes tersebut, maka tak hairanlah ia boleh mencatatkan lima angka dalam masa terdekat.

Jadi, di manakah pengakhirannya? Adakah Malaysia benar-benar gagal atasi virus tersebut? Adakah rakyat bakal terus diserang dengan tentera halimunan, ataupun sebaliknya?

Kerajaan sudahpun melaksanakan pelbagai inisiatif bagi membendung penularan virus tersebut. Namun, realitinya hari ini, isu Covid-19 menjadi cabaran utama negara, bukan sahaja dari segi aspek kesihatan, bahkan dari segi ekonomi.

Kita dapat lihat banyak sektor terjejas teruk termasuklah pelancongan, perhotelan, perkhidmatan guntingan, dandanan rambut dan juga pusat kecantikan.

Hampir 5,800 salon dan pusat dandanan rambut terpaksa gulung tikar.

Sehingga kini, hanya lima sektor sahaja dibenarkan beroperasi, antaranya pengilangan dan pembuatan, pembinaan, perkhidmatan, perdagangan dan pengedaran serta perladangan dan komoditi.

Ini kerana, masing-masing berperanan menyokong kerja-kerja membekal keperluan asas.

Justeru itu, penulis meminta rakyat untuk sama-sama bertanggungjawab mencegah penularan wabak itu dengan mengurangkan pergerakan keluar rumah, patuh pada penjarakan fizikal dan mematuhi SOP yang ditetapkan pihak berkuasa.

Penulis juga yakin dengan kehadiran vaksin Covid-19 pada awal Februari ini, negara mungkin dapat melandaikan jangkitan virus berkenaan sekali gus memulihkan semula sektor ekonomi seperti sedia kala. Inilah harapan kita semua supaya negara bebas dari Covid-19.