Tapir jantan mati dilanggar

in Edisi Kelantan by

GUA MUSANG – Seekor tapir jantan seberat 450 kilogram (kg) ditemui mati di Jalan Kuala Krai-Gua Musang, di sini pada Ahad.

Bangkai hidupan liar itu ditemukan oleh penduduk Kampung Felda Chiku di sini pada jam 7.45 pagi.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kelantan, Ady Ermanty Haniff Mohamed Hanif berkata, bertindak atas maklumat penduduk berhubung kejadian itu sepasukan anggota bergegas ke lokasi kejadian.

“Sejurus tiba, kami temui bangkai tapir tersebut dan hasil maklumat yang diperoleh dari penduduk mendapati berkemungkinan besar hidupan liar itu dilanggar oleh kenderaan,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Ahad.

Menurutnya, siasatan awal Perhilitan Kelantan tidak menolak kemungkinan tapir jantan itu dipercayai keluar dari Hutan Simpan Gunung Rabong atau Hutan Simpan Chiku di sini.

Beliau berkata, kematian tapir akibat dilanggar kenderaan merupakan kejadian pertama yang berlaku untuk tahun ini.

Ady Ermanty Haniff berkata, sepanjang tahun lalu tiga tapir mati dilanggar kenderaan.

Katanya, ekoran kejadian itu Perhilitan Kelantan telah mengambil beberapa tindakan bagi memastikan spesis tersebut dilindungi dengan memasang papan tanda amaran kehadiran tapir di jalan utama yang telah dikenalpasti sebagai laluan hidupan liar itu.

“Antara lokasi panas yang dipasang dengan papan tanda amaran kehadiran tapir ialah di Jalan Kuari, Chiku 1 dan Jalan Kuala Krai-Gua Musang.

“Papan tanda amaran adalah untuk memastikan pengguna jalan raya memperlahankan kenderaan jika melalui kawasan ‘hotspot’ laluan tapir,” katanya.

Ady Ermanty Haniff berkata, Perhilitan Kelantan turut bekerjasama dengan agensi kerajaan berkaitan untuk memasang perangkap kamera di hutan simpan yang berhampiran lokasi panas kemalangan.

Beliau berkata, pihaknya turut bekerjasama dengan pihak ladang untuk mendapatkan maklumat kehadiran tapir di lokasi panas itu.

“Pemantauan berterusan turut dijalankan dalam usaha mengatasi masalah tersebut,” katanya.