Elizabeth Jones ambil alih usaha penempatan semula rakyat Afghanistan

in Global by

KUALA LUMPUR – Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) telah melantik diplomat veteran Elizabeth Jones sebagai penyelaras baharu untuk usaha penempatan semula warga Afghanistan yang telah meninggalkan atau mahu meninggalkan negara mereka, kata jurucakap jabatan itu, Ned Price.

Menurut beliau, Jones, bekas penolong setiausaha negara dan bekas timbalan perwakilan khas untuk Afghanistan dan Pakistan, akan memantau proses penempatan semula bermula daripada meninggalkan Afghanistan hingga ke penempatan semula di AS.

“Duta Besar Jones sangat berkemampuan memikul tugas penting ini, selepas bersara daripada perkhidmatan luar negara,” katanya dalam satu kenyataan yang disediakan kepada Bernama oleh Jabatan Negara AS.

Price berkata, Duta Besar Jones akan menumpukan perhatian pada masalah-masalah yang sangat kompleks berkaitan usaha AS untuk memudahkan penempatan semula dan penempatan semula kumpulan Afghanistan di AS.

“Ini merangkumi koordinasi yang cekap dan berkesan di jabatan, antara agensi dan rakan kongsi antarabangsa, serta rakan-rakan kita di Kongres, kumpulan media, dan lain-lain,” tambahnya.

Tugasan pertama Jones sebagai pegawai perkhidmatan asing adalah di Kabul manakala sebagai anggota perkhidmatan asing kanan, beliau dilantik sebagai timbalan perwakilan khas untuk Afghanistan dan Pakistan. – Bernama