Indonesia, Jepun bangunkan teknologi CCUS

in Global by

JAKARTA – Indonesia telah menandatangani memorandum kerjasama (MoC) dengan Jepun bagi mempercepatkan peralihan tenaga republik itu dalam mencapai sasaran pelepasan sifar bersih menjelang 2060.

MoC itu akan memudahkan pemindahan teknologi dan membolehkan pembangunan teknologi penangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon (CCUS) dengan menggunakan sumber asli di Indonesia, kata Menteri Tenaga dan Sumber Mineral, Arifin Tasrif.

Dalam satu kenyataan pada Selasa, beliau berkata, kementeriannya akan menyediakan segala keperluan perniagaan dan merangka tarif tenaga boleh diperbaharui yang baharu untuk menarik pelabur menyokong inisiatif itu.

“Sektor tenaga menghadapi cabaran besar pada masa hadapan kerana pergantungan yang tinggi terhadap tenaga fosil,” katanya.

Menteri Ekonomi, Perdagangan dan Industri Jepun, Hagiuda Koichi berkata, Jepun akan membantu mempercepatkan sasaran pelepasan sifar bersih Indonesia melalui rangka kerja Inisiatif Peralihan Tenaga Asia.

Negara ini menawarkan, antara lain, hala tuju untuk peralihan tenaga berdasarkan sasaran negara masing-masing dan pembangunan serta penggunaan teknologi yang menyumbang kepada peralihan tenaga yang realistik, termasuk CCUS.

Koichi berkata, Wakil Mitsubishi Indonesia dan Pusat Penyelidikan dan Pembangunan untuk Minyak dan Gas sedang menjalankan kajian bersama mengenai pembakaran bersama bahan api ammonia di loji janakuasa wap.

Dijadualkan untuk disiapkan bulan ini, mereka menilai kebolehlaksanaan teknikal dan ekonomi menggunakan ammonia untuk menggantikan sebahagian arang batu supaya hayat operasi loji janakuasa dapat dikekalkan.

“Kami percaya dalam mencapai sasaran pelepasan sifar bersih, sambil mengekalkan keselamatan tenaga, akses dan kemampuan,” kata Koichi. -Bernama