Berkorban untuk perbaiki diri

in WacanaQuran by

SHAH ALAM- Seluruh umat Islam di semua peringkat diseru untuk melakukan pengorbanan dengan membuat perubahan besar dalam memperbaiki diri, mengambil kira semangat Hari Raya Aidiladha.

Pengasas Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF), Datuk Hussamuddin Yaacub berkata, baik ketua keluarga, ketua jabatan, ketua negeri, ketua negara atau ketua penguasa, mereka perlu memulakan usaha untuk kembali kepada al-Quran demi diri sendiri, keluarga, orang-orang yang dipimpin dan ummah.

Menurutnya, usaha mengajak umat Islam untuk terus mendalami dan memahami al-Quran perlu dibuat secara berterusan agar umat Islam keseluruhannya dapat memahami hikmah di sebalik perintah ALLAH SWT, seterusnya menjadi sebahagian daripada kehidupan.

“Sesi tadabbur kali ini benar-benar menyentuh hati saya dan ia sangat sesuai dengan objektif kita untuk mengQurankan bangsa dan mengajar kita bagaimana untuk memindahkan nilai yang baik untuk diamalkan.

“Saya kesal, selama ini darjah ketakwaan kita sebenarnya belum sampai apa yang diinginkan. Banyak benda seperti ketaksuban kepada diri sendiri dan kepada pemimpin selain daripada ALLAH SWT itu kadang-kadang melebihi ketaksuban dan ketakwaan kita kepada ALLAH SWT. Ini yang menyebabkan apa yang banyak berlaku sekarang seperti rasuah dan salah guna kuasa.

“Ustaz ada ceritakan semasa mengerjakan haji kita dilatih untuk tidak bergaduh. Kita boleh lihat senario di Malaysia dan seluruh dunia, kita asyik bergaduh. Pemimpin kita asyik berebut kuasa dan jawatan. Jadi, ia seolah-olah menggambarkan kita belum betul-betul menghayati al-Quran,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi Pesan Tokoh sempena Arafah #QuranHour 1443H: Haji Membina Umat Bertakwa yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf di sini pada Sabtu.

Program tersebut adalah anjuran WUIF sempena Hari Wukuf, 9 Zulhijah 1443H bersamaan dengan 9 Julai ini.

Pada tahun ini, program Arafah #QuranHour berinteraksi dengan al-Quran melalui baca, faham dan amal mengangkat Surah Al-Sajdah ayat 15 dan Surah Al-Hajj ayat 18 dan 77 untuk mengajak seluruh manusia bersujud kepada ALLAH SWT.

Program Arafah #QuranHour itu dikendalikan oleh hos, Hifdzi Zaim Zamri yang juga Hos TickTalk TV.

Bacaan ayat pilihan Surah Al-Sajdah dan Surah Al-Hajj dibimbing oleh Qari Ustaz Amirahman Abas manakala sesi tadabbur dilakukan oleh Timbalan Pengarah Bahagian Hal Ehwal Pelajar, Pusat Bahasa, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Abdulllah Bukhari Abdul Rahim dan Pensyarah di Jabatan Usuluddin, Universiti Sultan Azlan Shah, Dr Mohd Shafiq Sahimi.

Pada tahun ini, pihak WUIF bekerjasama dengan pelbagai wakil agensi haji berkongsi pengisian berkaitan ibadah haji pada enam siri program Road to Arafah #QuranHour yang disiarkan di Facebook World Quran Hour dan YouTube QuranHour TV pada Selasa dan Khamis pada jam 6 petang hingga 6.45 petang, bermula 21 Jun lalu.

Antara tetamu jemputan bagi pengisian Road To Arafah #QuranHour adalah Pengarah Urusah Eiman Travel & Tours Sdn Bhd, Datuk Mohd Zawawi Yusoh; Ketua Pembangunan Sahsiah Tabung Haji, Sharul Azam; MKM Ticketing Travel & Tours Sdn Bhd, Zuhdi Zakaria; Eksekutif Bimbingan Haji dan Umrah Felda Travel Sdn Bhd, Ahmad Nazmie Omar; Pengerusi Eksekutif Andalusia Travel & Tour Sdn Bhd, Datuk Md Daud Che Ngah dan wakil Wira Saujana Travels & Tours Sdn Bhd, Syed Naqjamuddin Syed Othman Al-Khered.

Hussamuddin yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah Kumpulan Karangkraf berkata, semua wakil operator umrah tersebut dan Pembimbing Haji dari Juara Travel & Tours Sdn Bhd, Mohd Hasnil Abu Bakar menyambut baik program Arafah #QuranHour dengan mengadakan aktiviti berinteraksi dengan al-Quran bersama jemaah haji masing-masing di padang Arafah pada Hari Wukuf.

“Arafah #QuranHour pertama kali diadakan adakan pada 2016, diikuti pada 2017 dan 2018 dengan menggerakkan aktiviti berinteraksi dengan al-Quran melalui baca, faham dan amal pada Hari Wukuf di padang Arafah, 9 Zulhijah. Aktiviti ini bagaimanapun tidak dapat dijalankan berikutan pandemik Covid-19 pada 2020 dan 2021.

“Program Arafah #QuranHour ini juga kali pertama diadakan di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam dengan penyertaan daripada warga kerja Kumpulan Karangkraf, Ideaktiv Sdn Bhd, wakil operator haji dan tetamu jemputan,” katanya.