Sabah FC mohon maaf kepada peminat JDT

in Sukan by

PASUKAN Sabah FC pada Ahad memohon maaf kepada peminat dan pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) terhadap tingkah laku buruk peminat bola sepak yang membaling botol air ke arah padang serta kawasan teknikal di tepi padang dalam pertembungan di Stadium Likas Jumaat lepas.

Pengurus pasukan Sabah FC, Ahmad Marzuki Nasir berkata, apa jua yang berlaku semasa permainan di atas padang, tidak boleh dijadikan jestifikasi terhadap tingkah laku buruk itu dan beliau berharap insiden berkenaan tidak akan berulang di masa hadapan.

“Terdapat tindakan-tindakan di luar padang permainan yang Sabah tidak boleh terima.

Emosi akan sentiasa memuncak semasa mana-mana perlawanan bola sepak yang kompetitif, tetapi pada masa yang sama perlu ada kawalan yang ditunjukkan semua pihak bagi menjamin keselamatan peminat, pemain dan pegawai.

“Sehubungan itu Sabah juga ingin memohon maaf kepada penyokong JDT yang berkunjung ke Stadium Likas untuk perlawanan itu,” katanya dalam kenyataan di sini pada Ahad.

Dalam pertembungan Liga Super Jumaat lepas di Stadium Likas di sini, Sabah tumpas 2-1, yang membawa kepada beberapa insiden buruk, termasuk membaling botol air dan perbalahan besar dalam kalangan peminat.

Sementara itu rata-rata netizen dalam menyuarakan pandangan mereka di Facebook rasmi Kelab Bola Sepak Sabah berkata kebanyakan mereka tidak bersetuju dengan tindakan kasar yang tidak terkawal itu, dan orang yang terlibat tidak mewakili semua peminat Sabah.

Mereka turut meminta supaya pengurusan kelab mengetatkan kawalan keselamatan di stadium, terutamanya dalam permainan yang berprofil tinggi.

Salah seorang netizen berkata peminat perlu mengawal diri semasa di stadium, dan seharusnya tidak lupa kepada adab sopan walaupun semada dalam keadaan marah atau tidak puas hati. – Bernama