Amaran ribut petir di seluruh negara petang ini

in Nasional by

Amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang yang dikeluarkan oleh METMalaysia di seluruh negara pada petang ini .

SHAH ALAM – Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang yang dijangka berlaku di seluruh negara sehingga jam 7 malam ini.

METMalaysia dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada jam 3.55 petang berkata, amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 milimeter (mm) per jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

“Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran,” katanya pada Selasa.

Sebelum ini MetMalaysia meramalkan fasa peralihan monsun di dalam negara akan bermula pada 3 Oktober dan dijangka berterusan sehingga November ini.

Ketua Pengarahnya, Muhammad Helmi Abdullah berkata, semasa fasa tersebut, rantau negara akan menerima tiupan angin lemah dari pelbagai arah, sesuai untuk kejadian ribut petir yang lazimnya membawa hujan lebat berserta angin kencang dalam jangka masa singkat.

Katanya, kejadian itu berlaku terutama pada waktu petang dan awal malam di kebanyakan kawasan di negeri pantai barat dan pedalaman Semenanjung, barat Sabah serta tengah Sarawak.