‘Jangan utamakan kepentingan berpolitik semata-mata’

in Politik by

Ketua Dewan Ulamak Pas, Datuk Ahmad Yahya -Foto Facebook Ustaz Ahmad Yahaya

SHAH ALAM – Pas menggesa semua parti politik agar tidak mengutamakan kepentingan berpolitik semata-mata sehingga sanggup tidak mempedulikan kepentingan rakyat.

Ketua Dewan Ulamak Pas, Datuk Ahmad Yahya berkata, desakan berterusan terhadap pembubaran Parlimen bagi mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) secepat mungkin dengan berselindung di sebalik alasan kehendak akar umbi dan menyerah mandat kepada rakyat perlu diteliti semula.

“Atas dasar kepentingan rakyat dan bukan kepentingan politik semata-mata supaya urusan menjaga kepentingan dan kebajikan rakyat yang lebih utama hendaklah terlebih dahulu diselesaikan,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini dilaporkan yakin PRU15 akan diadakan sebelum musim banjir.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, pada 30 September lalu, Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO telah membuat keputusan, pilihan raya wajib diadakan pada tahun ini.

Dalam pada itu, Ahmad berkata, keadaan cuaca yang tidak menentu dan musim peralihan monsun merupakan petanda awal perlunya kesiapsiagaan yang rapi bagi menghadapi kemungkinan bencana banjir besar.

“Ironinya, dalam keadaan yang tidak menentu ini ada pihak yang masih tegar mahu melaksanakan pilihan raya ketika rakyat sedang diselubungi kebimbangan.

“Sewajarnya semua pihak diingatkan tentang banjir puing yang dahsyat melanda beberapa negeri termasuklah negeri di pantai barat pada penghujung tahun lalu.

“Walaupun banjir sebesar itu jarang sekali berlaku, namun dalam keadaan cuaca yang tidak menentu ketika ini, unjuran kebarangkalian berlakunya banjir-banjir besar oleh agensi tertentu tetap berasas,” katanya.

Ahmad turut menyarankan agar semua pihak bertenang terlebih dahulu, menyelesaikan isu-isu rakyat dalam fasa endemik dan memastikan penggal pemerintahan berakhir sebelum melaksanakan PRU15.

“Ahli politik tidak mengira latar belakang seharusnya mengambil iktibar terhadap rantaian isu yang berlaku dalam negara ini.

“Jangan disebabkan sikap segelintir yang masih berdegil, habis rosak susu sebelanga,” tegasnya.