Tempoh mengundi PRU15 dilanjutkan sejam

in Nasional by

SPR memanjangkan tempoh pengundian bagi PRU15 selama sejam berbanding pilihan raya umum sebelum. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memanjangkan tempoh pengundian bagi Pilihan Raya ke-15 (PRU15) selama sejam berbanding pilihan raya umum sebelum ini iaitu jam 8 pagi hingga 5 petang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar memaklumkan, masa pengundian bagi Semenanjung Malaysia akan bermula jam 8 pagi hingga 6 petang manakala bagi Sabah dan Sarawak bermula jam 7.30 pagi hingga 5.30 petang.

“Pemanjangan tempoh masa ini dapat memberi masa yang mencukupi kepada pemilih untuk membuang undi,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman web Parlimen pada Selasa.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Pejuang-Jerlun) mengenai langkah penambahbaikan SPR untuk memastikan peratusan keluar mengundi yang tinggi serta menjamin ketelusan proses mengundi pada PRU15 dan seterusnya.

Menurutnya SPR turut menambah jumlah pusat mengundi dan saluran sedia ada bagi mengelak kesesakan di pusat-pusat mengundi, susulan pelaksanaan undi 18 tahun dan pendaftaran pengundi secara automatik.

Beliau berkata, langkah penambahbaikan itu dilaksanakan bagi memastikan penjalanan pilihan raya di negara ini lebih efisien, adil dan telus. – Bernama