Boling Dunia: Rafiq impi penutup cemerlang

in Sukan by

Rafiq akan membawa cabaran negara pada Kejohanan Boling Piala Dunia di Australia pertengahan bulan ini. Foto Agensi

JUARA boling dunia 2018 Muhammad Rafiq Ismail berazam menutup kempen 2022 dengan noktah cemerlang apabila dijadual membawa cabaran negara pada Kejohanan Boling Piala Dunia IBF 2022 di Australia dari 11 hingga 23 November ini.

Muhammad Rafiq yang bakal membuat penampilan ketiganya dalam kejohanan itu tekad membawa pulang pingat walaupun menyedari bakal menerima tentangan sengit daripada pemain boling berkelas dunia di Queensland.

“Saya tak kisah warna pingat apa sekali pun, harap bawa balik pingat dalam salah satu acara disertai. Ini juga merupakan pengalaman pertama beraksi di Australia, jadi saya tak tahu lagi bagaimana keadaan di sana,” katanya.

Selain acara individu, Muhammad Rafiq dijangka menyertai acara berpasukan bersama Mohd Syafiq Ridhwan Abdul Malek yang merupakan satu-satunya pemain boling negara menjuarai Piala Dunia pada edisi 2012, selain Timmy Tan dan Tun Hakim Tun Hasnul Azam.

Skuad wanita pula bakal menyaksikan kemunculan semula pemain senior, Esther Cheah selepas kali terakhir beraksi pada Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina, diikuti Sin Li Jane, Natasha Roslan dan Siti Safiyah Amirah Abdul Rahman.

Kali terakhir juara masters lelaki Sukan Asia 2018 itu beraksi di pentas antarabangsa adalah September lepas yang menyaksikannya meraih pingat perak pada Terbuka Thailand di Bangkok selepas tumpas kepada wakil tuan rumah Annop Arromsaranon, 234-222, dalam aksi final. – Bernama