Ikan mati terdampar di pantai Rhu Renggeh

in Edisi by

Ikan yang dikutip penduduk untuk dijadikan ikan kering.Ikan yang terdapat di pesisir pantai Rhu Renggeh.

MARANG – Seorang pengusaha kedai piza terkejut melihat ribuan ikan mati terdampar di pesisir pantai Kampung Rhu Renggeh, pada petang Rabu.

Muhammad Fadhil Mohd Zaini, 28, dari Kampung Rhu Rendang berkata, fenomena tersebut hanya disedari kira-kira jam 5.30 petang semasa dia membawa anaknya beriadah di pantai itu.

“Ikan yang terdampar ini memang banyak, boleh cecah ratus hingga ribuan ekor kerana ia boleh dilihat sepanjang saya berjalan sejauh 500 meter.

“Saya tak pasti jenis ikan sebab kurang arif tapi nampak macam ikan cermin,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, di sini pada Khamis.

Menurutnya, berikutan faktor cuaca tidak menentu, tiada pengunjung lain di pantai ketika itu selain dua remaja lelaki sedang mengutip ikan tersebut untuk diproses sebagai ikan masin.

**media[1987957]**

Muhamamd Fadhil berkata, kejadian ribuan ikan terdampar itu kali pertama dilihatnya selepas berpindah ke kampung Rhu Rendang sejak tiga tahun.

“Mengikut cerita orang-orang lama yang saya jumpa di pantai, kejadian ikan mati terdampar ini sebenarnya bukan perkara baru atau pelik kerana sudah beberapa kali berlaku.

“Apabila kapal besar angkat pukat, ikan-ikan kecil akan dibuang tapi sayangnya tidak dapat hidup lalu mati dan dihanyutkan ke pantai,” katanya.

Sehingga jam 1 tengah hari Khamis, perkongsian Muhammad Fadhil tentang penemuan ikan tersebut dalam Facebook mendapat 616 tanda suka, 177 komen dan dikongsi oleh 38 pengguna lain.