14 rumah rosak dipukul ribut

in Edisi Johor by

Anggota APM melakukan pemantauan di beberapa rumah yang rosak dipukul ribut di Felda Bukit Permai, Sedenak, Kulai pada Sabtu

JOHOR BAHRU – Kira-kira 14 buah rumah rosak akibat dipukul ribut di Felda Bukit Permai, Sedenak, Kulai dekat sini pada pagi Sabtu.

Pusat Kawalan Operasi Daerah (PKOD) Angkatan Pertahanan Awam (APM) Kulai dalam satu kenyataan memberitahu, dalam kejadian jam jam 8.30 pagi itu tiada mangsa yang dipindahkan dan pemantauan masih dilakukan sehingga kini.

“Tiada kecederaan atau kemalangan jiwa berlaku. Terdapat bahagian rumah yang rosak dan bumbung diterbangkan angin kencang,” menurut kenyataan berkenaan pada Sabtu.

Sementara itu, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) memaklumkan, bilangan mangsa banjir di dua daerah di negeri ini berjumlah 278 orang daripada 70 keluarga yang dipindahkan ke empat pusat pemindahan sementara (PPS) setakat 12 tengah hari Sabtu.

“Di Tangkak seramai 225 mangsa banjir melibatkan 53 keluarga dari Kampung Simpang 5 Darat; Kampung Parit Bunga Raya Hujung; Kampung Parit Bunga Raya dan Kampung Parit Pulai masih berada di dua PPS.

“Mereka berada di PPS di Sekolah Kebangsaan (SK) Simpang 5 Darat dan Sekolah Agama (SA) Simpang 5 Darat,” jelas JPBD dalam kenyataan itu.

Jawatankuasa berkenaan memaklumkan, di Segamat pula seramai 39 orang melibatkan 12 keluarga dari Kampung Seberang Batu Badak dan Kampung Batu 5 ditempatkan di PPS di Balai Raya Kampung Batu Badak.

“Seramai 14 orang lagi melibatkan lima keluarga juga dari Kampung Seberang Batu Badak ditempatkan di PPS Dewan Komuniti Tasek,” menurut kenyataan itu.