GPS tiada niat tidak menghormati Ahmad Zahid

in Politik by

Abdul Karim Rahman Hamzah
KUCHING – Gabungan Parti Sarawak (GPS) melihat kepraktisan membentuk kerajaan Persekutuan dan bukan berniat untuk tidak menghormati Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, gabungan parti BN hanya mempunyai 30 kerusi dan jumlah tersebut sudah pasti tidak dapat membentuk kerajaan.

“Ahmad Zahid adalah ketua BN dan gabungan itu hanya mempunyai 30 kerusi. Mereka tidak boleh membentuk kerajaan dengan hanya 30 kerusi.

“Jadi macam mana mereka hendak menubuhkan kerajaan dengan 30 kerusi? Melihat dari segi praktikal, parti yang kita percaya boleh menerajui kerajaan ialah parti yang mempunyai bilangan ahli Parlimen yang ramai.

“Saya rasa mungkin tidak ada perbincangan (antara GPS dan BN) tetapi perbincangan lebih kurang dengan parti yang kita percaya boleh dan akan diberi mandat untuk memimpin kerajaan.

“Tidak ada niat untuk tidak menghormati Datuk Seri Zahid,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Dewan Undangan Negeri Sarawak di sini, pada Isnin.

Beliau menjawab kenyataan Ahmad Zahid baru-baru ini yang menyangkal kenyataan Pengerusi GPS, Tan Sri Abang Johari Tun Openg bahawa GPS akan membentuk kerajaan Persekutuan dengan Perikatan Nasional (PN) bersama BN dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Sementara itu, Abdul Karim yang juga Menteri Belia dan Sukan Sarawak turut mencadangkan agar pemilihan Perdana Menteri lebih baik dilaksanakan mengikut suara majoriti ahli Parlimen.

Katanya, pertemuan kesemua ahli Parlimen untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah adalah sesuai bagi mengetahui siapa yang mendapat kepercayaan majoriti untuk memimpin kerajaan baharu.

“Ini seperti cara YDPA menentukan Perdana Menteri yang lalu iaitu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob apabila baginda telah memanggil seorang-seorang ahli Parlimen.

“Dari situ kita akan dapat tahu siapa yang mendapat lebih kepercayaan dengan cara tertutup.

“Mungkin cara itu akan memakan sedikit masa tapi pada penghujungnya kita akan tahu siapa yang akan diberi kepercayaan oleh ahli-ahli Parlimen,” katanya.

Pada Ahad, Ahmad Zahid menafikan BN ada berbincang dengan GPS bagi menubuhkan kerajaan campuran bersama PN.

Menurut Ahli Parlimen Bagan Datuk itu, tiada apa-apa rundingan yang dibuat antara gabungan itu dengan PN buat masa ini.