Segerakan baik pulih sekolah rosak akibat ribut

in Edisi by

Kerosakan yang berlaku membabitkan blok SMK Pulau Gaya akibat ribut yang melanda di Pulau Gaya.Shahelmey ketika melawat SMK Pulau Gaya yang terjejas teruk akibat dipukul ribut.

KOTA KINABALU – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) diminta menyegerakan pelaksanaan kerja kecemasan bagi membaik pulih Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pulau Gaya yang terjejas teruk akibat dipukul ribut pada petang Selasa.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk Ir Shahelmey Yahya berkata, kerja-kerja kecemasan itu bagi memastikan proses pembelajaran pelajar lancar menjelang peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

“Saya difahamkan dua blok membabitkan lapan kelas di SMK Gaya terjejas teruk dan menyebabkan bangunan ini tidak boleh digunakan lagi.

“Pada awal tahun hadapan juga peperiksaan SPM akan dijalankan untuk pelajar di sekolah ini, jadi saya minta pihak KPM dan JPNS membuat insiatif kerja-kerja kecemasan bagi tujuan baik pulih sekolah ini,” katanya ketika melawat SMK Pulau Gaya di sini pada Rabu.

**media[2005456]**

Beliau yang juga Ahli Parlimen Putatan turut menyeru ibu bapa dan pelajar supaya berhubung terus dengan pihak sekolah berkaitan proses pembelajaran di sekolah berkenaan.

Sebelum itu, Sinar Harian melaporkan dua sekolah iaitu SMK Pulau Gaya dan Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Gaya serta lebih 20 rumah di pulau berkenaan terjejas akibat dipukul ribut.