Stadium baharu lebih padu

in Sukan by

River Plate berusaha menjadi Stadium Mas Monumental sebagai venue berkapasiti tinggi di Amerika Selatan. – Foto Agensi

KELAB Liga Argentina, River Plate mengumumkan pada peringkat akhir kerja-kerja baik pulih Stadium Mas Monumental di Buenos Aires dengan penambahan 3,500 tempat duduk untuk jumlah kapasiti 84,567 orang.

Stadium baharu itu akan menjadi lebih besar menjadikannya yang terbesar di Amerika Selatan mengatasi venue simbolik lain seperti Monumental di Lima, Peru (80,093) dan Maracana di Rio de Janeiro, Brazil (78,838).

Selepas selesai peringkat pertama, pengubahsuaian telah dibuat pada pelan asal menambah lebih banyak tempat duduk dan menambah tempat duduk perhentian atas, River sebelum ini melaporkan kapasiti maksimum 81,000.

Di samping itu, The Millionaires menjual 40,565 kerusi kayu lama stadium di mana Argentina muncul juara Piala Dunia 1978 selepas mengalahkan Belanda 3-1 selepas masa tambahan.

“Kami akan memberi keutamaan kepada mereka yang bernasib baik menjalani banyak pengalaman indah di tempat duduk itu supaya mereka boleh memilikinya sebagai cenderahati dan memberitahu cucu mereka apa yang mereka pernah berada di sana,” kata presiden River, Jorge Brito pada September lalu.

Untuk rekod, River Plate, kini dilatih Martin Demichelis, menjangkakan untuk membuka stadium kepada orang ramai pada pertengahan 2024.