AS kenakan sekatan terhadap tiga pegawai Korea Utara

in Global by

Foto hiasan

NEW YORK – Amerika Syarikat (AS) pada Khamis mengenakan sekatan ke atas tiga pegawai Korea Utara sebagai tindak balas terhadap pelancaran ujian peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) Pyongyang dan program senjata pemusnah besar-besarannya.

Jabatan Perbendaharaan Korea Utara melantik Jon Il Ho, pengerusi Parti Pekerja Korea (WPK), dan Yu Jin dan Kim Su Gil, ahli Jawatankuasa Pusat WPK, dalam pembangunan senjata pemusnah besar-besaran Korea Utara, lapor Agensi Anadolu.

Pelancaran ICBM terbaharu Korea Utara pada November disifatkan suatu kejayaan susulan ia merupakan ujian pertama bagi peluru berpandu terbesar dan paling berkuasa, yang boleh menjangkau Amerika Utara.

”Sekatan ini dilakukan selepas Korea Utara melancarkan lebih 60 peluru berpandu balistik tahun ini, termasuk beberapa ujian peluru berpandu balistik antara benua.

“Tindakan yang tidak stabil ini menimbulkan risiko keselamatan yang serius kepada rantau ini dan seluruh dunia,” kata Setiausaha Negara AS Antony Blinken dalam satu kenyataan.

Blinken berkata bahawa ketiga-tiga individu mempunyai hubungan langsung dengan program peluru berpandu balistik Korea Utara yang menyalahi undang-undang.

Kesatuan Eropah (EU) turut mengenakan sekatan ke atas tiga pegawai itu awal tahun ini. – Bernama