'Bersihkan politik daripada rasuah, kebencian kaum dan agama'

in Nasional by

Kerajaan dan khususnya, menteri baharu perlu mengutamakan pembaharuan yang akan membersihkan politik negara daripada rasuah serta kebencian kaum dan agama.

SEMUA orang betul tentang Parlimen tergantung, tetapi tinjauan pendapat melebihkan sokongan terhadap Pakatan Harapan (PH) dan meremehkan sokongan Perikatan Nasional (PN).

Analisis selepas keputusan pilihan raya tertumpu pada kesan TikTok dalam kalangan pengundi kali pertama; kekalahan ramai nama-nama besar termasuk bekas menteri (tetapi tidak ada yang lebih tegas daripada Tun Mahathir kehilangan depositnya di Langkawi); dan statistik yang membimbangkan tentang trend pengundian mengikut kaum, membayangkan polarisasi yang mendalam di negara ini.

Walau bagaimanapun, sistem pilihan raya kita tidak memperincikan sebab seseorang mengundi seperti yang mereka lakukan, sehingga satu analisis terperinci mempertimbangkan sama ada orang mengundi memilih atau menentang parti (atau logo gabungannya), individu atau ideologi atau persepsi yang disebabkan oleh ketakutan – kita tidak boleh membuat apa-apa kesimpulan.

Baca analisis penuh di Sinar Premium.