'Kalahkan Perancis, jaringkan gol, itu lebih indah' – Khazri

in Sukan by

Wahbi Khazri – Foto AFP

PENYERANG Tunisia, Wahbi Khazri mengumumkan persaraannya daripada bola sepak antarabangsa selepas Eagles of Carthage tersingkir pada peringkat kumpulan Piala Dunia 2022 di Qatar.

Khazri yang menjaringkan gol ketika menghadiahkan Tunisia kemenangan 1-0 ke atas penyandang juara Perancis pada Rabu, menyertai gandingan Arab Saudi, Salem Al-Dawsari dan Sami Al-Jaber sebagai penjaring terbanyak Arab sepanjang masa di Piala Dunia dengan masing-masing tiga gol.

Selepas perlawanan Tunisia, dan dalam pertemuan yang melibatkan semua pemain dan kakitangan teknikal dan pentadbiran, saya memberitahu semua orang bahawa saat ini sesuai, dan saya berterima kasih kepada semua orang dan mendoakan kejayaan mereka.

“Saya bangga dengan apa yang saya berikan kepada Tunisia sejak beberapa tahun lalu, dan saya percaya pasukan ini mempunyai masa depan yang cerah pada masa depan,” kata Khazri.

Penyerang Montpellier berusia 31 tahun itu berkata: “Untuk mengalahkan Perancis, untuk menjaringkan gol dan menjadi penentu, itu lebih indah.”

Tunisia memulakan kempen Piala Dunia dengan keputusan seri tanpa jaringan menentang Denmark, kemudian tewas 0-1 kepada Australia.

Kemenangan ke atas Perancis tidak cukup untuk menyelamatkan Tunisia selepas Australia menewaskan Denmark untuk mara ke pusingan 16 terbaik bagi bertemu Argentina.

Untuk rekod, Khazri, yang dilahirkan di Perancis bermain satu perlawanan untuk pasukan kebangsaan Perancis pada 2012, beralih bermain untuk Tunisia memiliki 74 penampilan antarabangsa, menjaringkan 25 gol.