KPDNHEP kini dikenali sebagai KPDN

in Nasional by

Azman
PUTRAJAYA – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) kini dikenali sebagai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) berkuat kuasa 3 Disember lalu, kata Ketua Setiausahanya, Datuk Azman Mohd Yusof.

Azman berkata, pemilihan singkatan nama kementerian kepada KPDN, yang telah dipersetujui Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub, adalah bertepatan dengan peranan utama kementerian itu yang bertanggungjawab dalam mengharmonikan ekonomi negara.

“Di antara fungsi utama kementerian ini juga adalah sebagai peneraju dalam mengawal selia pembangunan ekosistem perdagangan domestik ke arah yang mampan, berdaya maju serta berdaya saing.

“Dalam hubungan ini, ekosistem perdagangan dalam negeri yang mampan akan menyumbang kepada peningkatan Keluaran Dalam Negara Kasar Malaysia dan secara langsung akan memastikan kesejahteraan para pengguna di negara kita terutamanya dalam menangani agenda peningkatan kos sara hidup,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Azman dalam pada itu berkata Visi, Misi dan Fungsi Kementerian adalah dikekalkan dan tiada sebarang pindaan.

“Ini adalah kerana Visi, Misi dan Fungsi Kementerian yang sedia ada adalah selaras dengan fokus utama kerajaan pada masa kini yang melibatkan agenda merancakkan ekonomi negara dan menstabilkan kos sara hidup,” katanya. – Bernama