Banjir: 339 mangsa dipindahkan di Terengganu

in Edisi Terengganu by

PPS – Foto hiasan

KUALA TERENGGANU – Jumlah mangsa banjir di Terengganu meningkat kepada 339 orang iaitu melibatkan 91 keluarga pada jam 8 pagi Sabtu berbanding 213 orang dari 58 keluarga pada 4 petang, Jumaat.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Terengganu dalam satu kenyataan memaklumkan, tujuh pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di empat daerah iaitu Kuala Terengganu, Kuala Nerus, Setiu dan Besut bagi menempatkan mangsa banjir.

Menurut kenyataan itu, Kuala Nerus merekodkan jumlah penduduk paling ramai terjejas iaitu 198 orang dan mereka dipindahkan ke dua PPS iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Jembal dan SK Bukit Nanas.

“Di Kuala Terengganu, dua PPS telah dibuka iaitu SK Chendering dan SK Atas Tol bagi menempatkan 97 mangsa yang terjejas banjir.

“Seramai 30 mangsa melibatkan enam keluarga di daerah Setiu turut dipindahkan dan dua PPS dibuka iaitu SK Kampung Seri Kasar serta Balairaya Kampung Bukit Mak Som,” kata kenyataan itu pada Sabtu

Menurut kenyataan itu, sebuah PPS yang dibuka di daerah Besut iaitu di Surau Taman Perumahan Bukit Cina tidak banyak berubah apabila seramai 14 mangsa dari lima keluarga masih berada di sana.

“Keadaan cuaca sekarang adalah hujan di beberapa daerah dan maklumat terkini banjir akan dikemaskini dari semasa ke semasa,” katanya.