Serie A bertafakur, beri penghormatan kepada Gianluca Vialli

in Sukan by

Gianluca Vialli

SERIE A Itali bertafakur selama seminit menjelang perlawanan pada Ahad untuk memperingati Gianluca Vialli, manakala rakan sepasukan dan pesaing lama memberi penghormatan kepada bekas pemain antarabangsa Itali tersebut.

Vialli, 58, yang memperoleh 59 caps untuk Itali dan menikmati kerjaya kelab cemerlang bersama Sampdoria, Juventus dan Chelsea, meninggal dunia pada Jumaat selepas bertarung lama dengan kanser.

Bekas rakan sepasukannya di Juventus, Gianluca Pessotto membaca surat penuh emosi menjelang perlawanan menentang Udinese pada Ahad berkata, “Anda adalah pemandu kami, dalam padang dan luar, rakan sepasukan di bilik persalinan dan dalam kemenangan.

“Seorang kapten. Seorang kawan. Saya tidak boleh melupakan rasa jenaka anda, kelas anda, karisma anda, ketabahan anda.

“Tiada siapa yang boleh melupakan kenangan yang anda berikan kepada kami dengan bola sepak dan gol anda. Kami akan sangat merindui senyuman anda. Kami di sini bersedia untuk memeluk anda, sama seperti kami bersedia untuk memeluk anda dalam kejayaan. Selamat berlayar, kapten. Kami sayang kamu.”

Sementara itu, penyerang Juventus Federico Chiesa yang mendedikasikan kemenangan 1-0 ke atas Udinese kepada Vialli berkata, “dia seorang yang hebat dan saya sangat bertuah kerana dapat bertemu dengannya dalam hidup saya, kerana dia adalah juara sebenar, tetapi di atas semua itu adalah menakjubkan”.

“Kami boleh bercakap selama berjam-jam mengenai betapa hebatnya dia. Kemenangan perlawanan ini adalah untuknya.”

Dalam pada itu, pengendali Itali, Roberto Mancini, rakan seumur hidup Vialli, memberi penghormatan kepada ‘adik lelakinya’ berkata, Gianluca adalah yang terbaik daripada kami, seorang lelaki yang sempurna dan berani.

Pengendali Tottenham Hotspur, Antonio Conte sebelum ini memilih untuk tidak menghadiri sidang akhbar menjelang perlawanan Piala FA kerana meratapi kematian bekas rakan sepasukannya.

“Kami makan malam bersama di London beberapa bulan lalu sambil kami seronok mengenang kembali semua pengembaraan dan pertempuran kami di lapangan.

“Malangnya, anda terpaksa bertarung dalam pertempuran yang hebat dan dahsyat dalam hidup beberapa tahun kebelakangan ini.

“Saya memberitahu anda dan menulis kepada anda bahawa anda sentiasa menjadi inspirasi kepada saya sebagai kapten saya dan bagaimana anda membuktikan diri anda kuat, bangga dan berani, bertarung seperti singa melawan penyakit ini,” tulis Conte di Instagram bersama gambar dia dan Vialli.

Sementara itu, dalam sidang akhbar pada Jumaat, pengendali AC Milan, Stefano Pioli memberitahu pemberita, tahun 2023 belum bermula dengan baik kerana kami telah kehilangan juara sukan dan kehidupan, seorang yang pemurah, tepat dengan nilai yang unik.