Martinez isi posisi Santos di Portugal

in Sukan by

Martinez

PORTUGAL menamakan bekas jurulatih Belgium, Roberto Martinez sebagai pengurus baharu, menyaksikan pengendali Sepanyol itu menegaskan akan berbincang dengan Cristiano Ronaldo mengenai masa depannya dalam pasukan.

Pengendali berusia 49 itu menggantikan Fernando Santos, yang meninggalkan posisi tersebut selepas Portugal disingkirkan Maghribi pada suku akhir Piala Dunia 2022 di Qatar.

“Saya menghargai semangat dan cita-cita yang dia (Martinez) menerima tugasan penuh cabaran ini.

“Ini adalah detik penting untuk pasukan kebangsaan,” kata Presiden Persekutuan Bola Sepak Portugal (FPF), Fernando Gomes.

Sementara itu, Martinez meletak jawatan sebagai jurulatih Belgium selepas tersingkir dari peringkat kumpulan Piala Dunia pula mengakui akan melepaskan jawatan di Belgium seandainya dinobatkan sebagai juara selepas enam tahun mengendalikan The Red Devils.

Ia menamatkan tempoh yang panjang dalam mengendalikan pasukan menyaksikan dia membawa Belgium ke kedudukan nombor satu dalam ranking dunia dan tempat ketiga di Piala Dunia 2018 di Rusia.

“Saya gembira dapat mewakili salah satu pasukan paling berbakat di dunia.

“Saya faham ada jangkaan yang hebat… tetapi saya juga faham ada pasukan yang sangat besar (di FFF)… dan bersama-sama kami akan mencapai matlamat kami,” kata Martinez.

Santos 68 tahun, yang dikritik secara meluas kerana taktiknya dan meninggalkan penyerang Cristiano Ronaldo di bangku simpanan untuk dua perlawanan Piala Dunia berturut-turut, menjadi jurulatih Portugal pada 2014 dan mengetuai negara dalam 109 perlawanan.

Portugal memenangi Kejuaraan Euro pada 2016 dan Liga Negara-Negara sulung UEFA pada 2018-19.

Mengenai masa depan Ronaldo dalam pasukan kebangsaan, Martinez berkata, bahawa dia akan menghubungi pemain berusia 37 tahun itu, yang bulan lalu menyertai kelab Arab Saudi, Al Nassr.

“Saya mahu menghubungi semua 26 pemain yang berada di Piala Dunia lalu. Cristiano adalah pemain dalam senarai itu,” katanya mengenai penyerang itu, yang merupakan milik negaranya. – penjaring rekod masa dengan 118 gol.