Seorang maut, dua parah kemalangan enam kenderaan

in Berita Semasa by

Salah seorang mangsa yang parah dibawa ke hospital untuk menerima rawatan.- Foto JBPM SelangorKemalangan melibatkan enam buah kenderaan. – Foto JBPM SelangorSeorang lelaki berusia 57 tahun disahkan mait dilokasi kejadian. Foto JBPM SelangorAnggota bomba menjalankan kerja-kerja mengeluarkan mangsa. – Foto JBPM Selangor

SHAH ALAM – Seorang lelaki maut manakala dua lagi cedera parah dalam kemalangan melibatkan enam kenderaan di susur keluar Bukit Raja di Lebuhraya Persekutuan di sini pada Jumaat.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis berkata, sebuah jentera bersama tujuh anggota bomba dan pegawai dari Balai Bomba Penyelamat (BBP) Shah Alam dikerah ke lokasi sejurus menerima panggilan pada jam 7.47 pagi.

“Didapati kemalangan tersebut melibatkan enam buah kenderaan yang berlanggar dari arah belakang.

**media[2056025]**

“Akibat daripada pelanggaran terbabit, tiga mangsa tersepit, dua daripadanya dikeluarkan oleh orang awam sebelum ketibaan pasukan bomba,” katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

**media[2056027]**

Norazam berkata, mangsa yang tersepit berjaya dikeluarkan tidak lama kemudian namun disahkan maut oleh pasukan perubatan di lokasi kejadian.

Katanya, mangsa maut yang merupakan seorang lelaki warga Indonesia bertaraf penduduk tetap, A Rahman Md Amin, 57, diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

**media[2056024]**

“Kedua-dua mangsa mengalami cedera parah dan telah dihantar ke hospital dengan menaiki ambulans bagi menerima rawatan lanjut.

“Setelah memastikan tiada lagi bahaya lain di lokasi, operasi ditamatkan pada jam 8.49 pagi,” ujar beliau.