Kedah terima RM15 juta naik taraf Jeti Kuah, Jeti Pulau Tuba

in Edisi Utara by

Jeti Kuah yang menjadi pintu masuk ke Langkawi. – Gambar kecil: Muhammad Sanusi

ALOR SETAR – Kerajaan Persekutuan meluluskan peruntukan sebanyak RM15 juta bagi membiayai kos menaik taraf kemudahan di Jeti Kuah dan Jeti Pulau Tuba di Langkawi.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, peruntukan terbabit telah diterima oleh Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) pada Disember tahun lepas.

Menurutnya, kerajaan negeri akan memastikan kerja-kerja menaik taraf kedua-dua jeti berkenaan dilaksanakan dengan segera bagi menarik lebih ramai pelancong domestik mahupun antarabangsa ke Langkawi.

“Kerajaan negeri merakamkan jutaan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan atas keprihatinan meluluskan peruntukan tersebut untuk pembangunan jeti di daerah ‘permata Kedah’ itu.

“Peruntukan tersebut sememangnya amat diperlukan bagi memulihkan semula ekonomi pulau bebas cukai itu yang terjejas teruk sepanjang pandemik Covid-19 sejak 2020 hingga 2021,” katanya dalam kenyataan akhbar di sini pada Khamis.

Muhammad Sanusi berkata, ia juga amat bermakna buat penduduk Langkawi khususnya yang sering berulang-alik ke tanah besar atas pelbagai urusan.

“Semoga keprihatinan yang ditunjukkan ini akan diteruskan dalam pelbagai urusan.

“Diharap ia antara langkah permulaan bagi eratkan lagi hubungan antara kerajaan negeri dan kerajaan Persekutuan atas semangat dan prinsip federalisme yang tulen,” ujarnya.