UMNO belum bincang bekas ahli sertai PH – Ahmad Zahid

in Politik by

Ahmad Zahid

PUTRAJAYA – Tiada sebarang perbincangan diadakan setakat ini dengan Pakatan Harapan (PH) berhubung hasrat beberapa bekas ahli UMNO untuk menyertai gabungan itu, kata Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

“Setakat ini belum dibincang dengan saya lagi,” katanya mengulas laporan PH akan berbincang dengan UMNO mengenai hasrat bekas ahli UMNO untuk menyertai gabungan itu.

Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Majlis Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (MTVET) Bil 1/2023 pada Selasa.

Pada Isnin, Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan berkata, PH belum lagi membuat sebarang keputusan sama ada untuk menerima beberapa bekas ahli UMNO yang telah menyuarakan hasrat untuk menyertai gabungan itu.

Anwar berkata, perkara itu akan dibincangkan dengan pemimpin UMNO tidak lama lagi sebagai menghormati parti itu yang merupakan sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan.

Pada 27 Januari lepas, UMNO memecat 44 ahlinya termasuk bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar di atas pelbagai kesalahan semasa Pilihan Raya Umum ke-15 November lepas. – Bernama