Agong, Permaisuri sertai penduduk sediakan 'Bubur Banging'

in Nasional by

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah (tengah) berkenan melancarkan rumah Asnaf Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) Labuan, pada Sabtu. Turut mengiringi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Mohd Na’im Mokhtar (kiri). – Foto Bernama

LABUAN – Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah pada Sabtu berkenan bersama-sama penduduk kampung Kampung Sungai Labu menyediakan ‘Bubur Banging’ untuk berbuka puasa di Masjid Sungai Labu.

Ketibaan Seri Paduka di Masjid Sungai Labu pada jam 4.05 petang telah disambut ahli jawatankuasa masjid dan penduduk kampung dan telah bemesra bersama mereka selain menyampaikan sumbangan peribadi baginda kepada kanak-kanak.

Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah turut berkenan mengacau atau ‘sangai’ dalam dialek Kadayan, nasi dalam kuali panas tanpa minyak masak.

Tunku Azizah turut berkenan untuk berkongsi resipi masakan tradisional Kedayan iaitu Bubur Banging daripada penduduk kampung yang diperbuat daripada beras kampung, daun pandan, santan serta jagung manis dan perisa.

Petang ini, Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah dijadualkan berangkat ke majlis berbuka puasa bersama ketua jabatan kerajaan di Dorsett Grand Labuan. – Bernama